Născut la Baia Mare într-o iarnă a lui 1968, chiar de Sfântul Neculai , la trei minute după miezul nopții.
După naștere am ajuns ACASĂ în orașul Piatra Neamț, pe care îl voi considera mereu un ACASĂ.
Am învățat să cânt la chitară în școala generală de la fetele din grupul folk al școlii(primele acorduri LA minor, MI major, Re minor ”furate” cu privirea).
Primul cântec( la o sarbatoare a școlii, cred că în 1982) a fost ”Jurământ la Putna ” a regretatului de acum Gil Ioniță , unul din Oamenii Folkului Bun , pe care am avut șansa să îl cunosc și să îl prețuiesc ca Om și ca prieten peste ani și ani.
Primul cântec al meu, și, totodată ,primul cântec pe cuvintele mele, a fost” LA MULȚI ANI” compus ,undeva, prin 1983-84, bineînțeles din suferința copilului îndrăgostit de pe-atunci.Aceea a fost și perioada mea de formare în spiritul cuvântului și cântecului , ascultând la radioul meu cu baterie pătrată Elba, Cenaclul Flacăra.Așa cred și acum.
Liceul m-a dus cu pași cu tot la Constanța ( LMM-Al.I.Cuza), soldat, adică între 1983 și 1987.Tot aici am avut prima trupă în care am cântat –SIAJ, trupa rock a liceului militar de atunci.
Din 1988 m-am întors în Piatra Neamț, față de care mă leagă ,poate cele mai importante proiecte culturale și muzicale.Am fost membru al mai multor trupe de muzică rock, cele mai reprezentative fiind REBECA și TEUTON ( cred ca unul din cele mai cunoscute și iubite grupuri din undergroundul acelor ani, 1994- 1998).Tot în aceeași perioadă, împreună cu membrii formației, cu Asociația Fun Rock și cu Fundația de Tineret , am organizat Festivalul Tabără Rock ” YOUNG ROCK FOR YOUNG S” pe parcursul a 5 ediții cu participare masivă națională și internațională, eveniment mediatizat la nivel național de importanți parteneri.
În anul 2002 am avut prima prezentare a conceptului CU LUPII LAOLALTĂ, constând în lansarea unei” expoziții de poezie ”scrise pe lucrări în acuarelă, mai precis 25 de lucrări în colaborare cu un prieten artist din Piatra Neamț.
Cariera mea folk ( deși am cântat multă vreme , fără să particip în mișcarea folk, un episod important pentru mine fiind cele 2 săptămâni petrecute în Cenaclul TOTUȘI IUBIREA) începe undeva , prin 2005 cu organizarea primului eveniment din seria de ÎNTÂMPLĂRI ÎN ORAȘUL CU OAMENI, unde l-am avut invitat pe Vasile Șeicaru.Au urmat încă 8 evenimente la care au participat nume mari ale folkului românesc. Din 2007, la invitația lui Cristi Buică (îi mulțumesc și pe această cale) am intrat în Familia lui Dan Vană și a Taberei de Folk de la Calafat , pe care o regăsesc de atunci în fiecare an între 1-9 august , ACASĂ în mine.Aici am învățat lecția despre prietenie , de la Oameni de spirit și muzică adevărată, Sorin Minghiat, Doru Stănculescu, Cristi Buică, Cristi Corcioveanu, Dan Vană, Ovidiu Mihăilescu, Emeric Imre, Tatiana Stepa, Mircea Baniciu …
Am participat la numeroase festivaluri de muzică folk (printre cele mai dragi , POARTA SĂRUTULUI – TG. JIU), PREMIUL CEL MARE fiind reprezentat de prietenii pe care i-am cunoscut și pe care îi port în sufletul meu.Activez constant împreună cu prietenul și muzicianul Cătălin Ungureanu în mediul de cluburi unde sunt promovate evenimentele folk.
Împreună cu prietenul și poetul Sorin Poclitaru am gândit, muncit și organizat o serie de evenimente importante pentru promovarea muzicii folk ( în special în Bucovina și Moldova), cel mai frumos cadou fiind nominalizarea și câștigarea titlului de CEL MAI IMPORTANT EVENIMENT FOLK al anului 2010 , oferit în Gala Foreverfolk.
Primul mare eveniment personal vor fi trei, de fapt: lansarea albumului CU LUPII LAOLALTĂ, reeditarea volumului de versuri cu același nume ( mulțumesc prietenei și poetului Clara Mărgineanu pentru apariția primei ediții) și lansarea videoclipului melodiei ”Cu lupii laolaltă”.
Mă consider unul dintre oamenii norocoși ai acestui timp, pentru că am cunoscut pionerii Folkului românesc și Generația folk de azi.

Videoclipuri


Adi Bezna - Vei ști că nu te mai iubesc

Adi Bezna - Cu lupii laolalta

Poze


Petre Tutea
Motto Platforma
"Poporul Roman e una din minunile lui Dumnezeu in marsul Lui pe pamant."

- Petre TuteaSoft Tehnica + Unitatea de Suport pentru Mediu si Arii Protejate
Platforma online realizata de

Soft Tehnica in colaborare cu Unitatea de Suport pentru Mediu si Arii Protejate