Bucovina este, fara doar si poate, o zona in care bucatele traditionale sunt la ele acasa. Dintr-o zona de poveste, plina de istorie si cu peisaje unice, nu puteau lipsi preparatele culinare cu traditie, care formeaza astazi mostenirea culturala a bucovinenilor. De altfel, in 2009 a fost infiintata asociatia Produs in Bucovina, tocmai pentru a promova o serie de mancaruri traditionale, alaturi de preparatele cautate nu doar in Bucovina, ci in toata tara: jambonul, chisca, cighirul, muschiul copt in jar, carnatii boieresti, costita hituita sau muschiul haiducesc. Toate poarta in ele spiritualitatea bucovineana.
Unde puteti gusta aceste preparate? Fie ca alegeti un restaurant din centrul Sucevei sau preferati sa incercati bucataria unei pensiuni, va garantam ca bucatele vor fi “ca in Bucovina”, gatite de bucatarese rumene in obraji si cu dare de mana, astfel incat sa plecati perfect multumiti si cu papilele gustative mai mult decat satisfacute.
Si pentru ca vrem sa fim vrednici precum cei din Bucovina, nu mai lungim vorba si va dam direct cateva retete dintre cele mai gustoase mancaruri traditionale de la granita cu Ucraina.

Balmoș ca in Bucovina

Una din mâncărurile de bază ale ciobanilor din pitoreasca zonă a Bucovinei, balmoșul este de multe ori confundat cu o banală mămăligă. Da, are la bază tot mălaiul, dar nu se fierbe în apă ci în zer (sau jintuială). De fapt, ce spunem noi? Faceți și vă veti da seama clar de diferență! În primul rând

Tocanita de hribi ca in Bucovina

Cele mai bune mancaruri traditionale bucovinene se bazeaza pe vanat, lactate si ciuperci. Tocanita de hribi este o delicatesa aflata in topul solicitarilor turistilor (fie ei romani sau straini). Ca sa o faci, iti trebuie hribi de calitate, smantana de casa si stofa de bucatar. Daca le aveti pe toate, noi va dam si reteta:

Ciorba radauteana

Multi o gatesc – fiecare incercand sa-i dea o tusa personala –  insa ciorba radauteana gatita precum cea de la Manastirea Zamca, de exemplu, de langa Suceava, nu vei gasi prea curand. Ea nu trebuie sa lipseasca din lista de mancaruri traditionale pe care esti “obligat” sa le incerci daca vrei sa te lauzi ca

Cighir (drob de miel) din Bucovina

Drobul de miel – sau cighirul, cum i se mai spune in Bucovina – sta la loc de cinste pe masa pregatita in Sambata Mare, inainte de Pasti. Se serveste de obicei cald, langa salate sau garnituri, dar la fel de bine poate fi servit si rece, ca aperitiv. Ingrediente: • organe de miel: ficat,

Petre Tutea
Motto Platforma
"Poporul Roman e una din minunile lui Dumnezeu in marsul Lui pe pamant."

- Petre Tutea



Soft Tehnica + Unitatea de Suport pentru Mediu si Arii Protejate
Platforma online realizata de

Soft Tehnica in colaborare cu Unitatea de Suport pentru Mediu si Arii Protejate