Bucataria din Transilivania a suferit de-a lungul istoriei influenta bucatariei austro-ungare.In Ardeal se foloseste mult slanina afumata, bine pregatita, care se consuma in tot timpul anului, chiar si vara, fie ca e tare, sau este folosita la prepararea diferitelor mancaruri. Mancarurile obtinute in bucataria din Transilvania, sunt mancaruri grase, gustoase si piperate, se realizeaza pe baza de carne si in special carne de porc, se folosesc legumele, zarzavaturile, laptele si branzeturile precum si ouale. Ciorbele se acresc cu otet sau zeama de varza si se imbunatatesc, „se dreg” cu galbenusuri de oua, smantana si faina, specific acestor ciorbe este tarhonul. La obtinerea mancarurilor se foloseste untura de porc si rintasul obtinut din ceapa inabusita si faina putin rumenita. Sosurile sunt in general albe dar si colorate cu boia de ardei. Salatele, ca de altfel si sosurile se indulcesc cu zahar. Se mananca mult paprica cu galuste din faina si oua fierte in apa cu sare.
In bucataria din Transilvania, vom gasi pe langa mancarurile specifice zonei si mancaruri de pe tot cuprinsul tarii, aceste mancaruri au fost adaptate la preferintele si obiceiurile locuitorilor din aceasta parte a tarii.

Pogaci cu jumari de porc

Reteta de pogaci cu jumari de porc Făina se cerne. Ouăle se spală, se dezinfectează şi se clătesc cu apă rece. Praful de ouă se dizolvă în circa 230 ml apă călduţă. Jumările se toacă cu maşina de tocat apoi se amestecă cu untura, sarea şi piperul. Laptele praf se dizolvă în 1,000 1. apă

Creier macelaresc

Este una dintre retetele ardelenesti cu specific haiducesc. Suna pretentios, dar este un preparat delicios, obtinut fara prea mult efort. Ingrediente pentru Creier macelaresc • 2 cepe, • 2 rosii, • 1/2 ardei gras verde, • 500 g creier de porc, • 2 oua, • ulei, • 1/2 legatura marar, • 1/2 legatura patrunjel, • sare,

Ciorba de rubarba, din Transilvania

Rubarba este foarte apreciata in Ardeal si, desi nu este 100% romaneasca, a intrat cu succes in lista de produse traditionale ale zonei. Ingrediente: • 2 tulpini de rubarba (fara frunze) • 2 – 3 cepe potrivite • 6 – 8 linguri de ulei • 2l supa de pui sau legume • 4 oua •

Petre Tutea
Motto Platforma
"Poporul Roman e una din minunile lui Dumnezeu in marsul Lui pe pamant."

- Petre Tutea



Soft Tehnica + Unitatea de Suport pentru Mediu si Arii Protejate
Platforma online realizata de

Soft Tehnica in colaborare cu Unitatea de Suport pentru Mediu si Arii Protejate