Chişca este singurul preparat tradiţional pe bază de carne de porc, nelipsit de pe masa de Crăciun, ce are în compoziţie şi legume.

Trecută într-un con de umbră faţă de celelalte preparate de porc, chişca moldovenească aminteşte de sărbătorile de iarnă de altădată. Spre deosebire de tobă, caltaboşi ori cârnaţi, preparate greu de digerat pentru anumite persoane, chişca e mai potrivită pentru o cină. În Moldova, chişca nu are în compoziţie morcov, verdeaţă sau zarzavat, cum se foloseşte în alte zone ale ţării. Gustul este dat de condimentele folosite.

Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se taie cubuleţe şi se pune la călit într-o tigaie încinsă cu puţin ulei, apoi se adaugă orezul spălat bine. Se stinge cu supă sau apă clocotită, se adaugă sare şi piper după gust, apoi se acoperă vasul pentru a se umfla orezul. Acesta nu trebuie lăsat foarte mult, ci atât cât să fie pe jumătate pătruns. Carnea de porc se toacă prin maşină. Se poate adăuga şi aproximativ 200 gr de ficat de porc pentru cei care apreciază gustul (acesta trebuie fiert înainte pentru a putea fi tocat). Se adaugă orezul rece şi se condimentează după gust (sare, piper, ardei iute tocat mărunt, cimbru, coriandru). Compoziţia amestecată bine se pune în intestine şi după  aceea se leagă la capete. Se pun la fiert în apă rece şi în timp ce dau în clocot trebuie înţepaţi cu un ac pentru a nu crăpa. Se lasă pe foc aproximativ 30 de minute. Apoi se scot într-o tavă în care am turnat puţin ulei sau am uns-o cu untură, se adaugă apă şi se dă la cuptor să se pătrundă bine şi să se rumenească. Chişca poate fi servită fierbinte cu salată de sfeclă roşie şi hrean sau rece cu muştar

Ingrediente:

– 1 kg carne porc macră
– 2-3 cepe potrivite ca mărime
– 300 grame orez
– Condiment: sare, piper, cimbru, coriandru, foi dafin, ardei iute
– 4 metri de maţe groase

Petre Tutea
Motto Platforma
"Poporul Roman e una din minunile lui Dumnezeu in marsul Lui pe pamant."

- Petre TuteaSoft Tehnica + Unitatea de Suport pentru Mediu si Arii Protejate
Platforma online realizata de

Soft Tehnica in colaborare cu Unitatea de Suport pentru Mediu si Arii Protejate