Reteta de pogaci cu jumari de porc
Făina se cerne. Ouăle se spală, se dezinfectează şi se clătesc cu apă rece. Praful de ouă se dizolvă în circa 230 ml apă călduţă. Jumările se toacă cu maşina de tocat apoi se amestecă cu untura, sarea şi piperul. Laptele praf se dizolvă în 1,000 1. apă călduţă. Laptele se încălzeşte, se adaugă 50 g sare şi se amestecă pînă ce sarea s-a dizolvat.
Prepararea aluatului
Drojdia de bere se amestecă cu 100 ml apă călduţă şi 100 g făină. Se obţine o compoziţie care se lasă la fermentat (dospit) circa 15 minute. Cînd maiaua a crescut se amestecă cu laptele, ouăle şi se frămîntă cu făina pînă se obţine un aluat de consistenţă potrivită. Se lasă în repaos, la cald, circa 30 minute.
Modelarea, coacerea
Aluatul obţinut se întinde cu merdeneaua pe planşeta presărată cu făină, în foaie dreptunghiulară cu grosimea de 1 cm. Pe trei sferturi din suprafaţa foii, se întinde trei sferturi din compoziţia de jumări, în strat uniform, se împătureşte în trei, se turează, se obţine o foaie peste care se aşază restul de compoziţie cu jumări şi se împătureşte în patru. Se lasă la rece la temperatura de +4°C, aproximativ 30 minute.
După trecerea timpului de repaos, aluatul se întinde în foaie cu grosimea de circa 1 cm, din care se decupează bucăţi rotunde cu diametrul de 5-6 cm. Se aşază pe tavă, se ung cu ou la suprafaţă, se lasă să crească la cald circa 30 minute după care se ung din nou cu ou şi se introduc în cuptor. Se coc la temperatură moderată (180-220°C).

Petre Tutea
Motto Platforma
"Poporul Roman e una din minunile lui Dumnezeu in marsul Lui pe pamant."

- Petre TuteaSoft Tehnica + Unitatea de Suport pentru Mediu si Arii Protejate
Platforma online realizata de

Soft Tehnica in colaborare cu Unitatea de Suport pentru Mediu si Arii Protejate